pátek 22. října 2010

Vánoční rybí polévka

Ingredience:

1 ks hlavy z kapra
1 ks ocasní porce z kapra
1 ks malé cibule
2 lžíce másla
3 lžíce kořenové zeleniny
2 lžíce hladke mouky
2-3 ks žemle
vnitřnosti z ryby
petržel
bobkový list
muškát
sůl
olej

Postup:

Z hlav vyjmeme žábry, odstraníme oči, hlavy vymyjeme a společně s ocasní porcí dáme vařit do osolené vody s bobokovým listem a nakrájenou cibulí. V druhém hrnci na rozehřátém másle osmahneme nadrobno nakrájenou mrkev, petržel i celer, přidáme mouku, za stálého míchání ji rovněž osmahneme, zalijeme asi 500ml vody a vaříme.
Mezitím vyjmeme uvařené hlavy a ocasní porci, vývar procedíme a vlijeme do kastrolu se zeleninou. Přidáme rybí vnitřnosti, z nichž jsme opatrně odstranili žluč a střeva. Vnitřnosti rovněž opereme pod tekoucí vodou a nakrájíme je na kousky. Maso z hlavy a ocasu mezitím vychladlo. Dobře je obereme a dáme pozor na kosti. Obrané maso dáme do vařící polévky.
Nakonec ochutíme petrželkou, muškátovým květem a dosolíme. Před podáváním přidáme do talíře osmažené žemle na kostičky.

Tak bez této polévky si nedovedu vánoce ani představit.

Žádné komentáře:

Okomentovat